Co s nadúrodou rajčat?

Usušte je a pochutnáte si na nich ještě v zimě

Když v létě dozrávají rajčata, je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Salát, lečo a caprese už nechcete ani vidět, ale krvavé plody je hřích vyhodit. Zkuste je usušit a naložit. Pochutnáte si na nich ještě na podzim a na začátku zimy.

Sun dried tomatoes neboli sluncem sušená rajčata patří ve Středomoří k nejdražším suvenýrům. Ale proklatě dobrým, málokdo odolá nepřivézt z dovolené alespoň vzorek.

České sluníčko však není natolik silné a spolehlivé, aby zvládlo to co jižní. Zatímco Řekyně a Italky suší rajčata tři až čtyři dny na střeše, vám pomůže trouba, která navíc práci o pár hodin urychlí.

 

Jak na to?

Rajčata použijte spíše pevnější, dužinu a šťávu z nich beztak musíte odstranit. Plody omyjte a osušte. Odstraňte stopky, překrájejte je na půlky, vydlabejte z nich dužinu, odstraňte semínka a posolte je. Pokud je neposolíte, nic se nestane. Vyzkoušeli jsme i variantu sušení s dužninou. Rajčátka ale ani v polovině doby nebyla vůbec vysušená.

Mnozí doporučují rajčata před sušením oloupat. Není to ale nutné. Pokud se přesto rozhodnete pro tuto pracnější variantu, na jednotlivých plodech zespodu nařízněte křížek a rajčata ponořte na několik sekund do vroucí vody. Slupka se sama naloupne, nožíkem už jen červené hlavy zcela svléknete.

Rajčata můžete buď rozpůlit nebo nakrájet na silnější plátky, záleží na velikosti hlaviček. Pokud zůstanou větší kusy, budou se sušit déle. Plátky vložte do sušičky a sušte po dobu 7-10 hodin, po vysušení by měli být rajčata tvrdá.

 

 Zdroj: http://hobby.idnes.cz