Jak nejlépe sušit?

Jak nejlépe sušit ovoce

Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti sušených potravin a množství obsažené vody.

Uvádíme pouze vybrané suroviny. U ostatních je postup analogický.

SurovinaPřípravaDoba sušení ccaTest vysušeníPřibližné množství na síto% původní hmotnosti po vysušení
JablkaCca 15 mm silné klíny nebo 8 mm tenké plátky6 – 10Velmi pružné600g10 – 15%
nebo 8 mm tenké plátky6 – 8Ohebné500g10 – 15%
MeruňkyPůlené10 – 18Ohebné600g20%
BanányOloupané a podélně půlené8 – 12Jako kůže500g20 – 25%
TřešněCelé10 – 18Velmi pružné500g25 – 30%
HroznyPůlené12 – 15Ohebné600g20%
HruškyPůlené15 - 30500g20 – 25%
nebo cca 8 mm tenké plátky6 – 10Ohebné500g20 – 25%
AnanasOloupaný, cca 8 mm plátky12 – 10Velmi pružný500g25 – 30%
ŠvestkyPůlené10 – 18Ohebné250g20%
JahodyPůlené či celé9 – 15Ohebné500g20%

 

Jak nejlépe sušit zeleninu

 

Surovina
Příprava
Doba sušení cca
Test vysušení
Přibližné množství na síto
% původní hmotnosti po vysušení
Mrkev
Očištěná, plátky cca 8 mm
6 – 8
 
Tvrdá
400g
15%
Celer
Očištěný, plátky cca 8 mm, blanšírovaný
6 – 10
 
Tvrdý
400g
15%
Okurky
Neostrouhané
Cca 1 cm plátky
6 – 8
 
 
tvrdé
400g
15%
Zelené fazole
Celé blanšírované fazole
6 – 10
 
Křehké
400g
15%
Pórek
Půlený, kousky 6 – 8 cm, blanšírovaný
6 – 10
 
Křehký
500g
20%
Hrášek
Vyloupaný, blanšírovaný
8 – 10
 
Tvrdý
400g
25%
Papriky
Cca 8 mm silné proužky
8 – 10
 
Ohebné
400g
20%
Rajčata
Oloupaná, půlená nebo cca 6 mm plátky
10 – 14
 
7 – 10
 
Ohebná
 
Tvrdá
400g
 
300g
15%
 
10%

 

Jak nejlépe sušit bylinky

Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti a druhu sušených bylin a množství obsažené vody.

Poznámka: Sušené bylinky drťte až před použitím.

Surovina
Příprava
Doba sušení v hod.
Test vysušení
Bazalka, pažitka, kopr, petrželka, rozmarýn, šalvěj, estragon…
Sušit vcelku nebo nasekané. Pře sušením umýt.
3 - 7
Křehké

 

Jak nejlépe sušit houby

Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti a druhu sušených bylin a množství obsažené vody.

 

Surovina
Příprava
Doba sušení v hod.
Test vysušení
Všechny druhy
Řádně očistěte, malé houby vcelku, větší krájejte podélně
2 – 6
Jako kůže