Tipy na sušené plátky a jiné dobroty

Sušené plátky a ovocné rolky


Ovocné plátky nabízejí snadnou odpověď na otázku „Co máme na jídlo?“ Z jogurtu, zbylého ovoce nebo zeleniny je možné udělat pyré, to osladit a okořenit a vyrobit výživné přesnídávky s vysokým obsahem energie. Natřete tenkou vrstvu pyré na Excalibur Teflex nebo na plata s plastikovou fólií. Dehydratace promění tekutou hmotu v tuhou přesnídávku se spoustou energie! Sušené plátky je snadné vyrobit .. a vzít si s sebou!


Vyberte si zralé nebo i přezrálé (ale ne kazící se) produkty, které se dobře pojí a chutnají vám i společně (jahody s rebarborou, případně banány s ananasem tvoří skvělé kombinace). Produkt dobře umyjte, odstraňte všechny kazy, stopky a pecky, a oloupejte, je-li to nutné. (Nezapomeňte, že slupky bývají velice výživné.) Mixujte tak dlouho, až je ze směsi hladké pyré. Nalijte asi 11/2 až dva šálky pyré na Teflex nebo na plata pokrytá plastikovou fólií. Jelikož hmota má tendenci se sušit rychleji po stranách,  ukládejte do středu slabší (0,3cm a po stranách silnější vrstvu (0,6cm). Připravené pyré vložte do sušičky a teplotu nastavte na 135˚F. Průměrná doba sušení je 4 – 6 hodin. Když se plát usuší, bude trochu lesklý a nelepivý na dotyk. Nechejte vychladnout a sloupněte z podložky. Srolujte do válečku o malém průměru a zabalte těsně do plastikové folie. 

 

Ovoce

 Ovoce přidávané do ovocných koláčů, jako rebarbora nebo brusinky, je nutno před usušením osladit. Do ovocného pyré přidejte podle chuti čtvrt až půl šálku medu nebo cukru. Jablečné plátky je možné ochutit pomletou skořicí nebo muškátovým oříškem.
Plátky z banánů a burských oříšků vyrobíte ze čtyř zralých banánů a jednoho šálku pomazánky z burských oříšků. Přidáte-li do směsi nasekaný kokos nebo oříšky, pak získáte zajímavou chuť i strukturu! (Sušené plátky s oříšky je však třeba skladovat v lednici, protože olej v nich obsažený může zkrátit jejich životnost.) Sušte při 135°F

 

Jogurt

Pokud jogurtem potřete teflonová plata Teflex nebo jej nanesete na plastikové folie a necháte usušit, pak získáte živě zbarvenou přesnídávku s příchutí karamelu. Vyrobte si jogurt, ochuťte například jahodovým pyré nebo extraktem z máty peprné. Pokud používáte kupovaný jogurt, pak nejlepších výsledků dosáhnete s předem míchaným jogurtem. Srolované jogurtové plátky nakrájejte na kousky (1,3cm) a jednotlivé porce znovu asi hodinu sušte. Toto dosušení jogurtu po nakrájení pomůže utěsnit okraje, které pak nelepí a rolky k sobě během skladování nepřilnou. 

 

Zelenina

Zeleninu je možné podusit v páře dokud nezměkne, rozmixovat a promíchat s bylinami a kořením. Tomatové pyré promíchané s italským kořením lze usušit a později rehydrovat pro použití jako tomatová pasta nebo rajská omáčka. Sušené plátky gazpacha vyrobené z rajčat, okurek, cibule, zelené papriky a bylinek jsou vynikající nízkokalorickou pochoutkou! Mrkvové plátky mohou být základem krémové polévky. Popusťte uzdu své představivosti a trochu experimentujte, a tak nejlépe zjistíte, co vám bude opravdu chutnat! Sušte při teplotě 125°F