Jak nejlépe sušit?

Jak nejlépe sušit ovocesuseneovoce

Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti sušených potravin a množství obsažené vody.

Uvádíme pouze vybrané suroviny. U ostatních je postup analogický.

Surovina Příprava Doba sušení cca Test vysušení Přibližné množství na síto % původní hmotnosti po vysušení
Jablka Cca 15 mm silné klíny nebo 8 mm tenké plátky 6 – 10 Velmi pružné 600g 10 – 15%
  nebo 8 mm tenké plátky 6 – 8 Ohebné 500g 10 – 15%
Meruňky Půlené 10 – 18 Ohebné 600g 20%
Banány Oloupané a podélně půlené 8 – 12 Jako kůže 500g 20 – 25%
Třešně Celé 10 – 18 Velmi pružné 500g 25 – 30%
Hrozny Půlené 12 – 15 Ohebné 600g 20%
Hrušky Půlené 15 - 30   500g 20 – 25%
  nebo cca 8 mm tenké plátky 6 – 10 Ohebné 500g 20 – 25%
Ananas Oloupaný, cca 8 mm plátky 12 – 10 Velmi pružný 500g 25 – 30%
Švestky Půlené 10 – 18 Ohebné 250g 20%
Jahody Půlené či celé 9 – 15 Ohebné 500g 20%

 

Jak nejlépe sušit zeleninu

 susena_zelenina

Surovina
Příprava
Doba sušení cca
Test vysušení
Přibližné množství na síto
% původní hmotnosti po vysušení
Mrkev
Očištěná, plátky cca 8 mm
6 – 8
 
Tvrdá
400g
15%
Celer
Očištěný, plátky cca 8 mm, blanšírovaný
6 – 10
 
Tvrdý
400g
15%
Okurky
Neostrouhané
Cca 1 cm plátky
6 – 8
 
 
tvrdé
400g
15%
Zelené fazole
Celé blanšírované fazole
6 – 10
 
Křehké
400g
15%
Pórek
Půlený, kousky 6 – 8 cm, blanšírovaný
6 – 10
 
Křehký
500g
20%
Hrášek
Vyloupaný, blanšírovaný
8 – 10
 
Tvrdý
400g
25%
Papriky
Cca 8 mm silné proužky
8 – 10
 
Ohebné
400g
20%
Rajčata
Oloupaná, půlená nebo cca 6 mm plátky
10 – 14
 
7 – 10
 
Ohebná
 
Tvrdá
400g
 
300g
15%
 
10%

 

Jak nejlépe sušit bylinky

Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti a druhu sušených bylin a množství obsažené vody.susenebylinky

Poznámka: Sušené bylinky drťte až před použitím.

Surovina
Příprava
Doba sušení v hod.
Test vysušení
Bazalka, pažitka, kopr, petrželka, rozmarýn, šalvěj, estragon…
Sušit vcelku nebo nasekané. Před sušením umýt.
3 - 7
Křehké

 

Jak nejlépe sušit houby

Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti a druhu sušených bylin a množství obsažené vody.susenehouby

 

Surovina
Příprava
Doba sušení v hod.
Test vysušení
Všechny druhy
Řádně očistěte, malé houby vcelku, větší krájejte podélně
2 – 6
Jako kůže