Jak nejlépe sušit?
Jak nejlépe sušit ovoce
Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti sušených potravin a množství obsažené vody.
Uvádíme pouze vybrané suroviny. U ostatních je postup analogický.
Surovina | Příprava | Doba sušení cca | Test vysušení | Přibližné množství na síto | % původní hmotnosti po vysušení |
Jablka | Cca 15 mm silné klíny nebo 8 mm tenké plátky | 6 – 10 | Velmi pružné | 600g | 10 – 15% |
nebo 8 mm tenké plátky | 6 – 8 | Ohebné | 500g | 10 – 15% | |
Meruňky | Půlené | 10 – 18 | Ohebné | 600g | 20% |
Banány | Oloupané a podélně půlené | 8 – 12 | Jako kůže | 500g | 20 – 25% |
Třešně | Celé | 10 – 18 | Velmi pružné | 500g | 25 – 30% |
Hrozny | Půlené | 12 – 15 | Ohebné | 600g | 20% |
Hrušky | Půlené | 15 - 30 | 500g | 20 – 25% | |
nebo cca 8 mm tenké plátky | 6 – 10 | Ohebné | 500g | 20 – 25% | |
Ananas | Oloupaný, cca 8 mm plátky | 12 – 10 | Velmi pružný | 500g | 25 – 30% |
Švestky | Půlené | 10 – 18 | Ohebné | 250g | 20% |
Jahody | Půlené či celé | 9 – 15 | Ohebné | 500g | 20% |
Jak nejlépe sušit zeleninu
Surovina
|
Příprava
|
Doba sušení cca
|
Test vysušení
|
Přibližné množství na síto
|
% původní hmotnosti po vysušení
|
Mrkev
|
Očištěná, plátky cca 8 mm
|
6 – 8
|
Tvrdá
|
400g
|
15%
|
Celer
|
Očištěný, plátky cca 8 mm, blanšírovaný
|
6 – 10
|
Tvrdý
|
400g
|
15%
|
Okurky
|
Neostrouhané
Cca 1 cm plátky
|
6 – 8
|
tvrdé
|
400g
|
15%
|
Zelené fazole
|
Celé blanšírované fazole
|
6 – 10
|
Křehké
|
400g
|
15%
|
Pórek
|
Půlený, kousky 6 – 8 cm, blanšírovaný
|
6 – 10
|
Křehký
|
500g
|
20%
|
Hrášek
|
Vyloupaný, blanšírovaný
|
8 – 10
|
Tvrdý
|
400g
|
25%
|
Papriky
|
Cca 8 mm silné proužky
|
8 – 10
|
Ohebné
|
400g
|
20%
|
Rajčata
|
Oloupaná, půlená nebo cca 6 mm plátky
|
10 – 14
7 – 10
|
Ohebná
Tvrdá
|
400g
300g
|
15%
10%
|
Jak nejlépe sušit bylinky
Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti a druhu sušených bylin a množství obsažené vody.
Poznámka: Sušené bylinky drťte až před použitím.
Surovina
|
Příprava
|
Doba sušení v hod.
|
Test vysušení
|
Bazalka, pažitka, kopr, petrželka, rozmarýn, šalvěj, estragon…
|
Sušit vcelku nebo nasekané. Před sušením umýt.
|
3 - 7
|
Křehké
|
Jak nejlépe sušit houby
Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti a druhu sušených bylin a množství obsažené vody.
Surovina
|
Příprava
|
Doba sušení v hod.
|
Test vysušení
|
Všechny druhy
|
Řádně očistěte, malé houby vcelku, větší krájejte podélně
|
2 – 6
|
Jako kůže
|