Jak zabránit oxidaci ovoce nebo zeleniny?

Namáčení


Namáčení je metoda, která má především zabránit oxidaci ovoce nebo zeleniny. Zde uvádíme některé roztoky, se kterými možná budete chtít experimentovat:

Siřičitan sodný

mravencan_sodny Pokud se smíchá s vodou, jde o jakousi tekutou formu síry. Je to nejúčinnější a nejlevnější antioxydant. Používejte pouze siřičitan sodný vhodný pro potravinářské účely, který se vyrábí speciálně pro dehydrataci. Pokud trpíte alergií na síru, konzultujte použití tohoto roztoku nejprve s vaším lékařem.

 

Ovoce

Smíchejte jednu a půl až dvě polévkové lžíce siřičitanu sodného se čtyřmi litry vody. Plátky ovoce namočte na pět minut a půlky na patnáct minut. Pak ovoce opláchněte.

Zelenina

Doporučujeme pouze blanšírování v páře. Přidejte jednu kávovou lžičku siřičitanu sodného Excalibur do každého šálku vařící vody a blanšírujte běžným způsobem. Zvláště doporučujeme pro zeleninu, která bude skladována déle než tři měsíce.

 
Roztok kyseliny askorbové (kyselina citrónová)

 Roztok kyseliny citrónové je pouze formou vitamínu C. Kyselina citrónová se nachází ve všech citrusových plodech a dostat ji můžete v lékárnách nebo v obchodech se zdravou výživou ve formě krystalů, prášku nebo tablet. Připravené produkty namočte na dvě minuty do litru vody se dvěma polévkovými lžícemi prášku. 

 

Ovocná šťáva

Šťáva z citrónu, limetky, případně z ananasu, se může použít jako přírodní antioxydant. Promíchejte jeden šálek ovocné šťávy s litrem vlažné vody a produkt namočte na dananaseset minut. (Poznámka: ovocná šťáva má pouze 1/6 účinnost ve srovnání s čistou kyselinou askorbovou a může propůjčit zpracovávané potravině nežádoucí příchuť.)

 


Medový roztok

Medový romedova_masaz_zad_jen_za_160_kc_40_minut_blaha_128244ztok se často používá u sušení ovoce. Hodně sušeného ovoce, které kupujete v běžných obchodech nebo ve speciálních prodejnách se zdravou výživou, bylo zpracováno tímto způsobem. Díky medu bude však ovoce podstatně sladší a také bude mít vyšší kalorickou hodnotu. Rozpusťte jeden šálek cukru v třech šálcích horké vody. Nechejte vychladnout a do vlažné tekutiny přidejte jeden šálek medu. Ovoce namáčejte po malých dávkách, vyjměte pomocí sítka a před sušením nechejte řádně odkapat.

           

 

 

Pokud aplikujete namáčení, řiďte se výše uvedenými pokyny. Produkty vždy nechejte odkapat a řádně propláchněte. Posledním důležitým krokem před zahájením dehydratace je vysušení produktu pomocí papírové utěrky. Příliš vysoká vlhkost prodlužuje proces sušení.