Křížaly jako od babičky

Sušení patří bezesporu mezi nejstarší způsoby konzervace potravin. Dnes si můžeme vybírat z mnoha technologií, ale sušení zůstává stále nejpřirozenější a nejzdravější metodou. Sušené ovoce je nejen zdravé, ale i velmi chutné. Kdo z nás by si nepamatoval na výbornou chuť křížal nebo sušených švestek od babičky!

Naše babičky sušily ovoce na slunci nebo v troubě, někdy také v peci po pečení chleba. I my si můžeme jablečné křížaly nasušit na papíře a na topení. Pokud ale pomýšlíme i na jiné druhy ovoce a chceme mít proces sušení lépe pod kontrolou, rozhodně se vyplatí uvažovat o specializované sušičce na ovoce. Moderní sušičky mají oproti výše zmíněným způsobům sušení několik významných výhod. Především je to stálá teplota sušení, kterou na přístroji nastavíme abychom zajistili rovnoměrné a správné vysušení. Také místa spotřebuje sušička daleko méně než papíry rozložené po bytě - sušičky mají vždy několik vrstev nad sebou.

Pokud se při výběru čehokoliv nikdy nespokojujete pouze se základními funkcemi, ale vždy hledáte něco navíc, určitě vás zaujme přístroj Excalibur. Je vybaven sušicím systémem využívajícím horizontálního proudění vzduchu (Parallexx Horizontal-Airflow Drying System) a nastavitelným termostatem. Oproti běžným sušičkám jste ušetřeni přeskládávání táců.

Image 0

O rovnoměrné vysušení se postará zadní ventilátor, který vytváří horizontální proudění vzduchu. Díky "zásuvkové" konstrukci nemusíte rozebírat celou sušičku ani pokud chcete zkontrolovat obsah nejspodnějšího tácu. Prostě jej vytáhnete podobně jako šuplík ze stolu. Excalibur je věrný svému názvu a disponuje velkou sušicí plochou.

Další sušička, která výrazně ční nad běžnou produkcí je L´Equip FilterPro s patentovým systémem filtrace. Syrové potraviny suší pouze přefiltrovaným vzduchem. Vzduch v domácnosti obsahuje mnoho znečisťujících látek, včetně bakterií, roztočů, alergenů a plísní. Je potom nevyhnutelné, že znečišťující látky ulpí na jídle, které je na vzduchu vystaveno.

V každé sušičce vlivem ventilátoru dochází k proudění vzduchu obsahující tyto škodlivé látky a ty ve vyšším počtu ulpí na sušených potravinách. Tvůrci sušičky L´Equip FilterPro jako první přišli s myšlenkou přivádět vzduch do sušičky přes filtr, který zachytí všechny uvedené škodlivé látky ještě před tím než vzduch přijde do styku s potravinou. Jednoduchý omyvatelný filtr je umístěný v základně sušičky.

Podobně jako předchozí model, i zde není nutné přeskládávat tácy pro rovnoměrné vysušení. Přetlakový systém Filterpro - recirkuluje část ohřátého vzduchu ve středovém sloupci pro dosažení tlaku a rovnoměrné distribuce vzduchu v celé sestavě táců. L´Equip FilterPro obsahuje v základním provedení čtyři nízké a dva vysoké tácy, ale lze jej rozšířit až na úctyhodných dvacet táců.

Moderní sušičky a zmíněné modely obzvlášť se rozhodně neomezují pouze na ovoce. Dají se dobře použít i na sušení zeleniny, bylinek, hub nebo masa. Také například jogurt, který v silné vrstvě uložíte na alobal se po usušení změní ve svěže zbarvenou přesnídávku s karamelovou příchutí. Vyberte si sušičku podle svých představ a sušte syrové potraviny jako profesionálové. Vychutnejte si kdykoliv zdravé pamlsky plné vitamínů a enzymů.