Obnovení původních vlastností - rehydratace

Dehydrované potraviny můžete snadno zahrnout do své stravy. Přesnídávka z banánových lupínků, sušených proužků ochuceného masa nebo kousků sušené zeleniny patří k typickým jídlům vlastníků kvalitních sušiček potravin ! Obnovení původních vlastností sušených potravin přináší další rozměr mnohostrannosti v každodenní přípravě potravin. 

 
Rehydratace řádně usušených potravin je snadná

Produkty se vrátí do prakticky stejného tvaru se stejným objemem a vzhledem. Pokud je ošetřujete opatrně, pak si podrží většinu původního aroma a chuti, stejně jako minerálních látek a nezanedbatelného množství vitamínů. Existuje několik metod, jak obnovit původní vlastnosti potravin; patří k nim namáčení ve vodě nebo v ovocné šťávě, ponoření do vařící vody, vaření nebo použití elektrického pařáku. Je důležité nepřidávat během prvních pěti minut sůl, cukr ani koření, protože tyto přísady brání absorpci. 

 

Způsoby rehydratace

• Elektrický pařák je jedním z nejúčinnějších a nejúspěšnějších prostředků rehydratace potravin. Upravovaná potravina se položí do misky na rýži a zalije tekutinou. Pára cirkuluje pařákem a prostupuje potravinou, která postupně nabobtná do své původní velikosti a vrátí se téměř do čerstvého stavu.


• Máčení: Při aplikaci této metody vložte kousky nasušené potraviny do mělké pánve, zalijte tekutinou a nechejte působit jednu až dvě hodiny. Pokud provádíte rehydrataci v noci, uložte pánev do ledničky.  


• Ponoření do vařící vody: Pro navrácení zeleniny do původního stavu ponořte jeden šálek nasušené hmoty do jednoho šálku vařící vody a nechejte 5 až 20 minut máčet. Jídlo připravte podle svého receptu. Při zpracovávání ovoce nasypte jeden šálek do pánve, zalijte jedním šálkem vody a na mírném ohni poduste, dokud nezměkne.


• Vaření: U zeleninových příloh, ovocných polev nebo kompotů použijte jeden díl vody na jeden díl usušené hmoty. U potravin určených do suflé, pirohů nebo do chleba z kvasnic přidejte dva díly tekutiny do tří dílů sušených potravin. Pokud vaříte ovoce, vložte je do kastrolu s vařící vodou. Potom na mírném ohni povařte od jedné minuty do patnácti minut, nebo dokud ovoce nezměkne.