Sušení česneku a cibule v sušičce, sušený česnek, sušená cibule

Urodil se vám nadbytek česneku a cibule a nevíte kam s nimi? Problém vám vyřeší jednoduše a rychle nejmodernější infračervená sušička zeleniny a ovoce Yden CI IR D5. Potraviny jsou tudíž usušeny, jako by se sušily na slunci, při zachovávaní veškerých vitamínů a jiných výživných a minerálních látek. Sušička obsahuje čidlo vlhkosti, které vám vyřeší problém s dosušováním potravin.

Cibuli, kterou jste si vybrali pro sušení, oloupete, nakrájíte na čtvrtky nebo kolečka a vložíte na síta sušičky. Nastavíte program a o ostatní se postará sušička sama. Musíte počítat s tím, že cibule nebude mít bílou barvu tak, jak jste ji vkládali do sušičky, ale bude zlatavá. To ale není závada, neprojeví se to ani na kvalitě ani na zachování potřebných vitamínů a minerálů. Sušená cibule má originální nasládlou chuť, je vhodná jako přísada do vařených pokrmů, ale je též výborná jako pochutina.

Česnek, který sklidíte, se vám běžným skladováním může znehodnotit, proto je vhodné též ho usušit v elektrické sušičce. Pro snadné oloupání je vhodné ho namočit na delší dobu do teplé vody. Pak jde loupání doslova samo. Oloupaný česnek můžete sušit po celých stroužcích nebo jej před sušením nakrájejte na plátky. U česneku platí to, co u cibule – změní svoji bílou barvu po usušení na zlatavou, což opět není závadou. Usušený česnek můžete rozmělnit na prášek a používat jako koření, přisypávat do pokrmů.