Sušená rajčata v sušičce, jak na sušení rajčat

Urodilo se vám velké množství rajčat a nevíte co s nimi? Nejjednodušší způsob, jak nepřijít o úrodu vyhozením zkažených plodů, je trvalá konzervace bez chemických látek. Rajčata si zachovají svoji chuť, ba po usušení jsou chutnější a navíc mají zachovány všechny vitamíny a minerální složky. Sušená rajčata jsou výborná jak pro samotnou konzumaci (pochutina) jako například sušené maso, tak jako přísada originální chuti do vařených pokrmů. Jsou vhodná k různým masům, na ryby a jsou specialitou do italské kuchyně.

V sušičce dobře nasušíte jak malá cherry rajčata, tak rajčata větších a velkých plodů. Malá rajčata stačí nakrájet na půlky nebo je můžete nechat vcelku, větší na čtvrtky nebo kolečka. Vhodnější jsou již dobře vyzrálé plody, popřípadě mohou být i přezrálé, nehodící se z estetických důvodů k běžné konzumaci. Podle chuti můžete naporcovaná rajčata posolit, posypat cukrem, bylinkami nebo jinými specialitami, které si vyberete. Žlutá a oranžová cherry rajčata se často nesuší, protože nemají výraznou chuť.

Na dnešním trhu je řada kvalitních sušiček pro zpracování potravin rostlinného a živočišného původu. Moderní sušičky jsou opatřeny termostatem a časovačem, který se vypne po skončení programu. Obsluha sušiček je velmi jednoduchá, stejně jako jejich čištění a údržba. Všechny jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadných a snadno udržovatelných materiálů a měly by být součástí vybavení každé domácnosti.