Sušení masa a klobás v sušičce, sušené kořeněné maso – jerky

Sušení je nejstarším způsobem, jak uchovat potraviny rostlinného i živočišného původu. V dnešní době se stalo velmi oblíbeným sušené maso, které si zachovává prospěšné nutriční hodnoty. Maso, klobásy, kořeněné maso, tzv. jerky, můžeme snadno usušit v elektrické sušičce.

Pro tenhle způsob úpravy masa je na tuzemském trhu řada kvalitních sušiček. Například Yden CI IR D5, která je na sušení vybavena infračerveným zářením. Vybrané potraviny pro sušení se pokládají na síta ve více vrstvách. Síta jsou uložená nad sebou v patrech, můžete využít maximálně 5 pater. Sušičky jsou opatřeny termostatem a časovačem. Po dokončení sušení se vypne program a sušička lehce přerušovaně pípá dokud ji uživatel neotevře nebo nevypne. Upozorňuje tak na ukončení sušícího programu. Obsluha a údržba sušičky je velmi jednoduchá, nezabere vám skoro žádný čas.

Maso, klobásy, jerky zpracované sušením se stávají lehce stravitelnými, ponechávají si energetickou hodnotu se zachováním obsahu bílkovin. Sušené maso, klobásy a jerky jsou oblíbené nejen u sportovců a lidí, žijících zdravým životním stylem, ale i jako pochoutka k vínu či k jiným příležitostem. Protože uskladnění je možné od +5 do +30 stupňů Celsia, můžete je vzít do extrémních podmínek, na dovolenou nebo tam, kde není dostupné běžné stravování. Tím, že sušené maso obsahuje minimální množství tuků, řadí se mezi velmi zdravou výživu.