Sušičky zeleniny, ovoce a hub se určitě vyplatí

Houbařská sezóna je v plném proudu a mnozí z nás řeší, co si vlastně s takovou úrodou počít. Aby to nestačilo, dozrálo ovoce. Pokud máte plnou spíž zavařenin, zkuste zauvažovat o koupi sušičky. Chuť i vůni takto zpracovaných plodů si můžete vychutnat i u vánoční tabule.

Už staří Egypťané si pochutnávali na sušeném ovociSušení nejrůznějších plodů či masa patří k nejstarším způsobům uchovávání potravin. A také k nejzdravějším. Dnes sušení výrazně usnadňuje elektrická energie. V průmyslu, ale i v domácích kuchyních.

Sušit lze cokoliv

Majitelé vlastní zahrádky či sadu toho mají na zpracování opravdu hodně. Sušička ovoce a zeleniny tak může pomoci využít všechny plody do posledního zbytku. Nasušit si můžete ovoce, zeleninu, houby, ale také bylinky. Sušené ovoce můžete přidávat nejen do buchet a cukroví, ale i do jogurtu anebo mlsat samotné. A sušená rajčata určitě skvěle zhodnotíte na pizze, v omáčce na špagety anebo v těstovinovém salátě.

Důvod, proč sušení ovoce, zeleniny, hub či masa slaví velký návrat, souvisí i s trendem zdravé výživy. Takto zpracované potraviny si zachovávají vysoký obsah vitaminů, stopových prvků a minerálů (až kolem 80 % z původního množství), a to bez použití chemie.

Jak zdravě zahnat chuť na sladké?

Sušené ovoce dokonce dovoluje zdravě mlsat. Je rozhodně lepší si vzít jako pamlsek banánové chipsy než slané brambůrky. Jen pozor: Pro vyšší obsah cukru má sušené ovoce více kalorií než čerstvé, proto na zahnání chuti na sladké postačí jen hrst! Svělé jsou například sušené ořechy.

V elektrických sušičkách můžeme sušit nejen tradiční ovoce, ale také bylinky, maso či dokonce jogurt. Princip je stejný: Jemné zahřátí a postupné odpařování vody na takovou úroveň, která brání množení škodlivých mikroorganismů.

Recept na výrobu jogurtu

Rychlý základní jogurt ze sušeného mléka
Recept podle Carol Stilesové

• 2 šálky teplé vody
• 1 šálek sušeného mléka (lze použít i odstředěné sušené mléko). Den předem rozmíchejte mléko podle návodu
• 2 polévkové lžíce startovního jogurtu (kvalitního bílého jogurtu s živými kulturami)

Do mixéru nalijte teplou vodu (asi 37 °C). Zapněte na nízkou rychlost. Pomalu přidávejte sušené mléko. Mixujte, dokud nevznikne hladký roztok. Přidejte startovací jogurt a mixujte ještě několik vteřin. Můžete míchat i ručně, ale dávejte pozor, abyste důkladně rozmíchali všechny hrudky.

Nalijte do jogurtových kelímků. Kelímky postavte na jeden z hlubších táců sušičky L´Equip Filter Pro. Nastavte teplotu na 37 °C a čas na tři až čtyři hodiny. Po třech hodinách zkontrolujte, jestli směs ztuhla. Pokud ne, kontrolujte ji každých dvacet minut, dokud neztuhne. Potom ji ihned ochlaďte a uložte do chladničky.

Základní jogurt z čerstvého mléka
Recept podle Carol Stilesové

• 4 šálky čerstvého mléka (můžete použít studené mléko připravené ze sušeného mléka předchozí den)
• půl šálku sušeného mléka
• 2 polévkové lžíce startovacího jogurtu (neochuceného)

Zahřejte mléko na 82 °C. Teplotu měřte teploměrem. Ochlaďte na 37 °C. Vmíchejte sušené mléko. V malém hrníčku důkladně rozmíchejte startovací jogurt s trochou teplého mléka. Směs přidejte do zbývajícího teplého mléka. Dobře promíchejte. Nalijte do jogurtových kelímků. Kelímky postavte na jeden z hlubších táců sušičky. Nastavte teplotu na 43 °C a čas na tři až čtyři hodiny. Jakmile směs ztuhne, ihned ji ochlaďte. V chladničce vydrží asi týden.

Princip sušení

Princip sušení je prostý, v sušičce cirkuluje teplý vzduch a z potravin se odpařuje vlhkost. Ta je pak otvory odváděna ven. Usušené plody pak uchováváme v těsnící nádobě, abychom zabránili vlhnutí a následné plísni. Při správném skladování si na ovoci či zelenině budete pochutnávat klidně až dva roky.

Image 0

Jak ale sušičku vybrat a není to jen ztráta peněz?

Elektrické sušičky rozhodně umí sušit plody mnohem lépe a rychleji než plechy nebo pečicí papíry rozložené všude po bytě. Sušení „jen tak“ trvá dny i týdny, protože vedle jiného závisí na počasí. V deštivých, a tudíž vlhkých dnech hrozí plodům zkáza.

V elektrické sušičce lze proces sušení zkrátit na hodiny. Některé plody ale i tak vyžadují až kolem 50 hodin – třeba plátky ananasu. Zkušení „sušiči“ proto doporučují u těchto druhů ovoce sušičku na noc vypnout a pokračovat opět ráno, tedy tzv. kontinuální sušení. Anebo si pořiďte sušičku Sedonu, která má i noční program a můžete tak v klidu sušit i v noci v tichém režimu.

Většina sušiček si vystačí s příkonem od 160 do 600 W, za standard se považuje rozpětí od 200 do 500 W. Běžná spotřeba energie k usušení jedné várky činí 0,1 až 0,5 kWh. Spotřeba proudu není tak vysoká, jak by se mohlo na první pohled zdát. Suší se totiž při nízkých teplotách, takže přístroj spotřebuje méně energie.

Mezi jednotlivými typy sušiček jsou však velké rozdíly, které se odrážejí i v ceně: Na trhu jsou sušičky za tisícovku, ale i za 10 000 korun.

Základem je regulace teploty

Kromě velikosti a designu se sušičky liší řadou parametrů. Velmi důležitá je možnost nastavení teploty a zadní ventilátor. Ten napomáhá rovnoměrnému vysoušení, aniž by bylo nutné posouvat jednotlivá síta a střídat tak jejich umístění. Kvalitní sušičky proto využívají sušicí systémy s horizontálním prouděním vzduchu a nastavitelný termostat. Mezi takové přístroje patří sušičky Excalibur a Tribest (Sedona).

Většina sušiček však bývá konstruována tak, že teplý vzduch stoupá pouze směrem nahoru, tácy (síta) je tak nutné stále prohazovat. Výhodou takových sušiček je nízká cena, je to však na úkor kvality sušení.

Pokud jde o nastavení teploty, měli byste mít možnost vybrat si aspoň ze tří stupňů intenzity sušení, případně mít provedení s termostatem. Ten se nastavuje zpravidla v rozpětí přibližně od 30 do 70°C.

Výhody domácí sušičky

  • Znáte původ ovoce, nejlepší bývají vlastní výpěstky.
  • Vyhneme se chemickým přísadám.
  • V ovoci a dalších potravinách zůstanou zachované minerály, stopové prvky a vitaminy.
  • Sušené plody, zbavené vody mají malý objem, dlouho nepodléhají zkáze a dobře se uchovávají.
  • I sušené potraviny představují bohatý zdroj vlákniny.

Rady na závěr

  • K sušení je dobré použít nepoškozené, zralé až přezrálé plody. V žádném případě nepoužíváme nahnilé nebo plesnivé suroviny (ani po odkrojení napadeného místa). Zeleninu, ovoce i houby je nutné před sušením omýt, osušit a nakrájet na tenké plátky nebo malé kostičky - čím menší kostičky a nebo plátky nakrájíme, tím se zkrátí doba jejich sušení.
     
  • K sušení je nejvhodnější použití sušičky, ve které plody leží na speciálních drátěných či plastových plátech a mezi kterými cirkuluje vzduch. Teploty a časy jsou u jednotlivých druhů individuální a jsou uvedeny v návodu sušiček. Proces sušení bez cirkulace vzduchu je pomalejší, usušené plody jsou navíc náchylnější k plísním. Teploty při sušení by se měly pohybovat mezi 30 až 60 °C. Pokud sušení provádíme na slunci a nebo v troubě, suroviny pravidelně kontrolujeme a obracíme.
     
  • Bylinky natrháme za suchého slunného dne (nejlépe ráno) a rozdělíme je do menších svazků. Ze stonků odstraníme spodní listy a stonky svážeme do svazečků, které pověsíme na teplé a vzdušné místo chráněné před přímým sluncem. Mezi jednotlivými svazky bylinek necháme větší rozestupy, aby mezi nimi mohl dostatečně proudit vzduch.
     
  • Sušením se v ovoci hromadí přírodní cukry, proto mají usušené plody sladčí a výraznější chuť. Ovoce (aby nezhnědlo) před sušením krátce namočíme do citrónové vody (na 100 mililitrů vody dáme 1 lžíci citrónové šťávy) a necháme okapat. Jádroviny (jablka a hrušky) zbavíme jádřinců, peckoviny (třešně, višně) zbavíme před sušením pecek. V sušičkách můžeme sušit také drobné ovoce (černý a červený rybíz, borůvky, ostružiny, maliny, lesní jahody) - to není potřeba krájet na plátky ani na kostičky, můžeme jej sušit v celku.
     
  • Většinu druhů zeleniny je vhodné před sušením krátce předvařit v okyselené vodě. Prohřátou, měkkou zeleninu zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Poté nakrájíme na plátky nebo kostičky a dáme sušit. Sušení zeleniny trvá zpravidla kratší dobu než sušení ovoce.
     
  • Houby před sušením neomýváme, pouze je nasucho očistíme nožem a otřeme vlhkým hadříkem. Odkrojíme červivé části a zdravou část nakrájíme na stejně velké plátky (silné asi 3 až 5 milimetrů). Houby mají po usušení intenzivnější chuť. Na sušení se nehodí všechny druhy hub (nedoporučují se sušit například lišky).
     
  • Sušené ovoce, zeleninu a houby uchováváme v chladné a suché místnosti. Suroviny uchováváme ve sklenicích se vzduchotěsným uzávěrem nebo v látkových sáčcích. Takto připravené suroviny chráníme před světlem a různými škůdci.